Pannon Egyetem Nagykanizsa

Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ

HU EN
×

Duális képzés

Mi a duális képzés?

A duális képzés az alapképzés egy olyan formája, amelyben a gyakorlati oktatás az egyetemen kívül, a duális képzésben résztvevő partnervállalatoknál történik. A duális képzésben a hallgatók évente 26 hetet töltenek a felsőoktatási intézményben és 22 hetet a gyakorlóhelyen. Így a képzés teljes ideje alatt olyan szakmai munkát végezhetnek, amiért hallgatói munkaszerződés keretében fizetés is jár.

Miben különbözik a duális képzés a „hagyományos” képzéstől?

A duális képzés a tanév időtartamában, felépítésében és a gyakorlat mennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. A képzés ideje nem változik, de a tanév időtartama 48 hét, amely jelentősen több mint a „hagyományos” képzési formában. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet tölt el a hallgató évente, továbbá a vállalatok 4 hét fizetett szabadságot is biztosítanak. Emiatt a képzés igen „intenzívnek” mondható, mivel az egyetemi évek alatt a képzési időn túli szüneteket, a vizsgaidőszakok jelentős részét és a gyakorlati időt a hallgató a cégnél tölti.

Kinek ajánlott a duális képzés?

A duális képzési forma az ambiciózus, szorgalmas, nagy teherbírású fiataloknak ajánlott. Akik többet szeretnének elsajátítani az egyetemi tananyagnál, akik már a képzésük során szeretnének jó kapcsolatot kialakítani partnervállalatainkkal, több szakmai gyakorlatra vágynak, megalapozva a későbbi munkavállalást.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK 

A duális képzéssel további tudnivalókat itt gyűjtöttünk össze. Ha ezen felül megválaszolatlan kérdésed maradt, fordulj hozzánk bizalommal a pr@pen.uni-pannon.hu email címen!

Számíthatok fizetésre?

A duális képzés során a hallgatóval a cég hallgatói munkaszerződést köt, amelynek keretében a hallgató díjazást kap a vállalattól. Ennek összege a mindenkori minimálbér 65%-a havonta. Ez az összeg a hallgató vállalatnál nyújtott teljesítményétől függően emelkedhet. A minimális összeg a képzés teljes ideje alatt jár, emellett a hallgató az egyetemi ösztöndíjakra is jogosult.

Hány céghez lehet jelentkezni?

Képzésenként 3 partnerhez lehet jelentkezni. A duális képzésre történő jelentkezés díjtalan. Amennyiben egynél több vállalathoz is kíván jelentkezni, akkor értelemszerűen több pályázatot kell benyújtani. Vállalatonként egyet-egyet. Minden céghez külön-külön motivációs levelet kell írni. A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak. A vállalat joga kiválasztani a jelentkezők közül kivel kíván együtt dolgozni.

Mit tartalmaz a jelentkezési adatlap?

Az adatlap számos olyan adatot tartalmaz, amelyet a központi felvételi eljárás során a felvi.hu-n már meg kellett adni. Hogy mi az oka annak, hogy ezeket újra közölni kell? Az egyetem szigorú adatvédelmi rendszerrel dolgozik, a jelentkezőről, illetve később a hallgatóról annak hozzájárulása nélkül semmilyen információt nem ad ki harmadik félnek. A vállalati partnerek ezért a jelentkezőket a felvételi eljárás során az adatlapon közölt adatok alapján azonosítják.

Mit tartalmazzon a motivációs levél?

A motivációs levelet lehetőleg kézzel írva kell elkészíteni, amelyet elektronikusan kell elküldeni a cégeknek. A motivációs levélben érdemes kitérni az eddigi tanulmányokra (szakmai tárgyakra). Célszerű bemutatni, hogy a jelölt miért választotta az adott szakot, valamint a duális képzési formát, milyen előnyöket vár a duális képzési formától, milyen ismeretei vannak a megjelölt vállalatról, annak tevékenységéről, termékeiről és azok felhasználhatóságáról. Terjedelme 1-1,5 olal

Mi történik a sikeres vállalati felvételi után?

A vállalat által kiválasztott hallgató duális képzés keretében minden félévben szakmai gyakorlaton vesz részt a cégnél. A gyakorlati időszakokban a hallgató megismeri a vállalat működését, a szakhoz kapcsolódó munkaköröket, ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatja magát a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik, azok a vállalat profiljától is függenek.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi egyetemi felvételit, a ponthatár-húzás eredményét. Sikertelen vállalati felvételi esetén – amennyiben a jelentkező eléri az intézményi minimális felvételi ponthatárt – a „hagyományos” képzési formára kerül felvételre.

Mi történik, ha nem sikerül a központi, egyetemi felvételi?

A duális képzés az alapképzésen belül működő képzési forma, ezért, ha nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerni az egyetem adott szakára, úgy hiába került kiválasztásra a jelölt egy vállalat duális képzésben való részvételére, nem tudja azt elkezdeni.

Ki lehet-e lépni a duális képzési formából?

Igen, ezt mindkét fél kezdeményezheti. Amennyiben a hallgató nem teljesíti a duális képzés kezdetekor a hallgató és a vállalat által kötött szerződésben rögzített elvárásokat, a cég kezdeményezésére a hallgató kikerül a duális képzési formából. Ekkor a hallgató a hagyományos képzési formában folytathatja egyetemi tanulmányait. A hallgató is kérheti bármely félévben, hogy a duális képzési formából kerüljön át a hagyományos képzési formába.

Van-e minimális jelentkezési létszám a duális képzésen?

A duális képzés indításának nincs alsó létszámkorlátja, mivel a duális képzésben részt vevő hallgatók a „hagyományos” képzésben részt vevő hallgatókkal együtt vesznek részt a képzés intézményi részében.

Mit érdemes még mérlegelni a duális képzés választása előtt?

A duális képzés sok előnnyel jár (fizetés, valós ipari környezetben szerzett tapasztalatok, önállóság stb.), ugyanakkor jóval szorosabb időbeosztást követel meg, mint a „hagyományos” egyetemi képzés. Szabadság ugyanúgy illeti meg a duális hallgatót, mint a vállalatnál dolgozókat. Emiatt is érdemes az intézményi rész tantárgyaiból megajánlott jegyeket szerezni, ahol csak lehet. Fontos azt is tudni, hogy a vállalat jogosan várja el a duális hallgatótól a modelltanterv szerinti haladást.

Partnereink

Bonvital
Club Tihany
Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
Dynamic
Etit
Flex
Imro
Karos SPA
Pannon Mechanika
Resideo
Zala Springs
Karos Korzó
Zalaszám
Zensetup
Ziehl Abegg