Pannon Egyetem Nagykanizsa

Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ

HU EN
×

What we are drinking? Mit iszunk?

A műanyag termékek ma már nélkülözhetetlenek mindennapjainkban, de ezek mesterséges anyagok, és a sok műanyag termék már több mint száz éve felhalmozódik a Földön, többnyire hulladékként.
A környezetben szétszórt műanyagdarabok főként mechanikai erők és UV-sugárzás hatására összetörnek, és idővel mikro (<5 mm) és még kisebb, nano (<1 µm) műanyagszemcsékké alakulnak. A levegőben, a vízben és a talajban szétszóródnak, és belégzéssel és lenyeléssel bejutnak a táplálékláncba, és mindenhol behatolnak a szervezetbe.
A könyv fő fejezeteiben bemutatjuk a mikroműanyagok legfontosabb tulajdonságait, megbeszéljük előfordulásukat különböző vízfajtákban (felszíni víz, ivóvíz – palackozott vagy csapvíz; és nem ivóvíz – ipari vizek és szennyvíz), ismertetjük. a mikro- vagy nanoműanyagok egészségügyi hatásai, jogi szabályozásuk (EU és magyar), kimutatási lehetőségek, elemzési módszerek és végül mikroszennyező anyagoktól és mikroműanyagoktól mentes víztermelési technológiák különböző nyersvizek esetén.

A könyvet a Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Vízkutató Csoportjának oktatói írták: Adamcsik Orsolya, Berta Renáta, Galambos Ildikó, Kovács Nikoletta, Maász Gábor, Tombácz Etelka, Zrínyi Zita,  

https://mersz.hu/kiadvany/1173/info/