Pannon Egyetem Nagykanizsa

Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ

HU EN
×

Etikus turizmus, az meg mi a …?

Sokan álmodozunk egzotikus utazásról, fantasztikus kalandtúráról, paradicsomi helyeken eltöltött nyaralásról. Van, aki társadalmi helyzetéből adódóan könnyen, van, aki hosszú éveken át tartó spórolással, személyi kölcsön felvételével, vagy akár váratlan örökség megszerzésével tudja megvalósítani ezeket a vágyakat. És persze nagyon sokan vannak olyanok is, akiknek ez egész életen át csupán álom marad. 

Van, aki aprólékosan megtervezi az utazás minden pillanatát, precízen kidolgozott koncepcióval indul útnak és van, aki teljesen spontán élvezi a nyaralás minden percét. 

Ahány ember, annyi megközelítés, de még mindig nagyon kevesen vannak, akik a turisztikai célponton élők érdekeit szem előtt tartva tervezik meg utazásukat. 

A probléma nagyon komplex és alapos felkészülést igényel. Ismerni kell a célállomás társadalmi, vallási, etikai, kulturális szempont és szokásrendszerét, ökoszisztémájának működését, aktuális politikai, geopolitikai helyzetét. 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy betartsuk az etikus turizmus szabályait? 

Először is gondoljuk át alaposan, hogy miért szeretnénk meglátogatni a kiszemelt célállomást? Mi az, amiért mindenképpen el akarunk jutni arra a helyre? Mi a személyes motivációnk? 

Ha erre a kérdésre már tudjuk a választ, sokkal könnyebb elgondolkozni azon, vajon a látogatásunk hozzátesz, vagy elvesz az ott élők mindennapjaiból. Azt is érdemes alaposan átgondolni, hogy a kiemelt turisztikai célpontok túlterhelésével meddig lesznek látogathatóak ezek a helyek, vajon fennmarad-e a jövő generációinak is, vagy darabonként faljuk fel, mint éhes oroszlán az áldozatát? A tömegvonzás hatására megyünk-e oda, vagy azért, mert a helyiek is nyernek az ottlétünkkel? 

A legegyszerűbb megközelítés mégis az, hogy beleképzeljük magunkat a másik helyzetébe. Eljátszunk a gondolattal, hogy történetesen a világ azon tájára születtünk, amely a turisták kedvelt célpontja. Mit szeretnénk, hogyan viselkedjenek velünk, közvetlen természeti környezetünkkel, értékeinkkel, adottságainkkal, épített örökségeinkkel azok, akik hosszabb- rövidebb ideig tartó látogatást tesznek nálunk? 

Szeretnénk-e mindig kedvesek és barátságosak lenni azokkal, akik nem tisztelik a szokásainkat, szemetet hagynak maguk után, megrongálják, vagy magukkal viszik az értékeinket, kizsákmányolják a természeti erőforrásainkat, hangosak, tiszteletlenek, követelőznek, hatalmas elvárásaik vannak velünk szemben, kevés ellenszolgáltatásért sokat várnak, nem tartják be a szokásainkat, vagy csak naivan azt hiszik, hogy segítenek, amikor éppen rombolnak? 

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, máris sokkal közelebb jutottunk a megoldáshoz. Akkor nyugodtan felhúzhatjuk a túracipőnket, hátunkra vehetjük a hátizsákunkat, befizethetünk az álomnyaralásra, az egzotikus kalandtúrára és meghódíthatjuk a világot, hiszen nemcsak mi, hanem azok is nyertesei lesznek ennek a kalandnak, akik nyitott szívvel és felejthetetlen vendégszeretettel várnak bennünket.