Pannon Egyetem Nagykanizsa

Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ

HU EN
×

Vízügyi üzemeltetési mérnök (Bsc) – DUÁLISAN ISAlapképzés

Kiknek ajánljuk?

A szakot elsősorban azoknak ajánljuk, akik a területi, a települési vízgazdálkodás, vízügyi területek iránt érdeklődnek. A képzés célja olyan szakemberek felkészítése, akik képesek vízügyi, vízgazdálkodási területen mérnöki-üzembehelyezési, üzemeltetési feladatok ellátására, üzemeltetői jogosultság birtokában a megfelelő mérnöki szakterületen vízügyi létesítmények beüzemelési és üzemeltetési feladatainak végzésére. Széleskörű ipari kapcsolatainknak köszönhetően hallgatóink gyakorlatorientált képzés keretében saját maguk által elvégzett feladatok révén már a képzési évek alatt szakmai tapasztalatot szerezhetnek.

Szak megnevezése: Vízügyi üzemeltetési mérnök
A szakért felelős intézet: Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ

Elérhetőségek:

Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ
8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 18.

+36 93 502927
galambos.ildiko@sooswrc.hu

Képzési formák a szakon:

Felvételi tárgyak a szakon

       Matematika és biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belülli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy.

A képzés célja vízügyi üzemeltetési mérnökök képzése, akik megfelelő természettudományi és mérnöki ismeretek birtokában rendelkeznek azon szakirányú ismeretekkel, amelyek segítségével képesek megoldani a gyakorlatban a vízügyi területen jelentkező üzemeltetési, irányítási feladatokat. E cél érdekében a szakmai ismereteken kívül megfelelő tájékozottsággal kell rendelkezniük a gazdasági és humán ismeretek terén is.

A képzésről

A vízügyi üzemeltetési mérnök szakos hallgatók 6 féléves képzés során – az elméleti alapokon túlmenően – a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a második félévtől kezdődően olyan tárgyakat tanulnak, melyek a vízipar területén a mindennapi rutin feladatok ellátásához megfelelő ismereteket biztosítanak. A hallgatók a negyedik félévben specializációt választanak, amelynek keretében speciális tantárgyakat tanulnak. Lehetőség nyílik olyan ipari partnereknél a szakmai gyakorlat elvégzésére, ahol nagy szakmai tudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal gazdagodhatnak a hallgatók.

Választható specializációk:

Környezeti analitika, méréstechnika és monitoring

A környezeti analitika, méréstechnika és monitoring specializáción olyan szakemberek képzése a cél, akik képesek irányítani és ellenőrizni a vízi létesítmények működtetését, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva. Képesek a meghibásodások diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására, valamint a vízbeszerzési eljárások és a korszerű vízkezelési eljárások működtetésére.

Biotechnológia és innováció 

A biotechnológia és innováció specializáción olyan szakemberek képzése a cél, akik ismerik az enzimes eljárások alapösszefüggéseit, amelyek lehetővé teszik a probléma vagy helyzet minél pontosabb azonosítását, és a saját vagy más szakterület képviselőivel való kommunikációt. Nyitott és fogékony az új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.

Vízminőség- és talajvédelem, hulladékgazdálkodás és kárelhárítás

A vízminőség- és talajvédelem, hulladékgazdálkodás és kárelhárítás specializáción olyan szakemberek képzése a cél, akik ismerik a szakterületen alkalmazott szerkezeti anyagokat és alkalmazásuk feltételeit. Képesek a vonatkozó hazai és európai szakmai, környezetvédelmi és természetvédelmi jogi szabályozás hatékony alkalmazására.

Hagyományok

Nagykanizsán több évtizedes múltra visszatekintő, vízkezelésben és víztisztításban jártas szakemberek, vállalatok találhatók. A 2014-ben alapított Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ egyik fő célja, hogy összekötő hidat képezzen az ipar és a tudomány között. Ennek egyik lépése a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Víz- és szennyvízkezelés az iparban c. nemzetközi konferencia, ahol a szak hallgatóinak is lehetőségük nyílik bemutatni legújabb kutatási, fejlesztési eredményeiket.

Tárgyelfogadás lehetősége:

Ha a következő középiskolák felsorolt képzéseire jársz, akkor Egyetemi Központunk a megszerzett ismeretek egy részét ezen a szakon beszámítja a felsőfokú tanulmányaidba, azaz 20-30 kreditnyi tárgyat el tudsz fogadtatni. A részletekről érdeklődj a középiskoládban vagy nálunk.

Kaposvári Szakképzési Centrum – Lamping József Technikum és Szakképző Iskola: Vízügyi technikus

Siófoki Szakképzési Centrum – Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola: Környezetvédelmi technikus

Együttműködő partnereink

Letölthető tartalom: